17 Aralık 2008

kendimi tutamadım şarkı listesi yaptım

2008'de, önceki birkaç yıla kıyasla, yeni çıkan albümleri pek sıkı takip edebilmiş değilim. bu vaziyet, hem açıkradyo'daki programı bırakmamla, hem galata'da komşunun internetini sekiz ay boyunca kaçak olarak kullanmamla, hem de yeni mp3 çalarımı aldıktan iki ay sonra kaybedişimle alakalı. ama yine de, mütevazı da olsa, 2008'in en iyi şarkılarına dair şahsi bir sıralama yapıp sizlerle paylaşmaktan geri duracak değilim. ayrıca şarkıların bulundukları albümler de, dinlediklerim arasında 2008'in en iyi albümleridir.

1. shearwater - rooks
yılın ilk yarısında başvuru işlemleri ve editörlük uğraşlarıyla sabahladığım gecelerde favorimdi bu şarkı. rooks, yani kargalar, niye ilgimizi çekmez ki pek? mesela en az kargalar kadar sıradan kuş cinsleri olan martıları ya da güvercinleri romantikleştiririz de, kargaları niye es geçeriz? nişanyan'ın etimoloji sözlüğüne bakarsak "karga", "kara kuş" manasına gelen bir tamlamadan evrilip bu hale gelmiş. daha az mana yüklenebilirdi miydi bir hayvana? nasıl gözüküyorsa öyle: "kara kuş". oysaki tarlaların arasından geçen bir yolda giderken mutlaka görmüşüzdür bir karga sürüsünün araziye simsiyah tüneyip kahvehanede dedikodu yapan ihtiyarlar ya da bir eyleme hazırlanan geçkin devrimciler gibi bekleştiklerini. rooks'u ne zaman dinlesem, kargalar hakkında düşünesim geliyor.

2. sakin - edepsiz komedya
hayat albümünü bi kenara kopyalamıştım ama türkiye'deyken dinlemiyordum. ama burada evden okula giderkenki 22 dakikalık tren yolculuğumda şarkıyı sekiz defa döndürmüşlüğüm var. buna rağmen şarkının düzenlemesinde de sözlerinde de hiçbir fevkaladelik bulunduğunu düşünmüyorum. ama onur özdemir sesini çok iyi kullanıyor, melodi de şahane, bir de işte "seni sorana her yanım derim / ve dahasını da eklerim" bölümündeki naiflik çok mutlu ediyor. zaten iyi bir şarkı da tamamen böyle olmalı, değil mi?

3. santogold - you'll find a way
çocukken bunaldığımda hareketli bir şarkı açıp odanın içinde koca kafamla tek başıma dans etmeyi öyle bir alışkanlık haline getirmiştim ki, bazen bu eğlenceyi bütün bir gece boyunca sürdürürdüm. büyüdüğüme kani olmamı sağlayan değişikliklerden biri, artık pek sık öyle tek başıma dans etmiyor oluşum. you'll find a way bu sene bu eski alışkanlığımın nüksetmesine sebep olan tek parça. ama husus sadece şarkının mükemmel düzenlemesi ya da santi white'ın şahane yorumunda değil; aynı zamanda hırs küpü bir tipitoşa hitap eden sözlerdeki öfke ve alayın güçlü ifadesinde.

5 yorum:

  1. http://www.pitchforkmedia.com/node/148001
    bu linkte rook'tan bahsediyor tankutcum

    YanıtlaSil
  2. evet saol sinanko okumuştum ama işte piçforkçular anca 43e koymuşlar yazık. :) ama onlar da haklı yani okkervil river gibi kabız bi grup neree, shearwater nere, insan değerlendirirken aklı karışıyor.

    YanıtlaSil
  3. Santogold - You'll Find a Way çok iyi şarkı be hakkaten Tankut'um. Bana Doğu Londra gecelerini anımsatıyor hep.

    YanıtlaSil
  4. ahahahh sevmene sevindim, bir de remixi var dinlemediysen onu da tavsiye ederim, orada araya darbuka falan da giriyor, çok yakışmış.

    YanıtlaSil
  5. yahu şu statcounterlar bi işe yaradı sonunda, bloguma bir linkten insan akıyordu, ben de kim bu ayva dedim.bi baktım tankutun blogu varmış. sana sevdanın yolları bana günaydın. bi ara taciz ederim burayı. sevgiler tankutcuğum.

    YanıtlaSil

başka bloglar: eş dost tanıdık ve sevgi saygı çerçevesi